Een digitale makelaar of een traditionele makelaar?

build-3930593_1920

Een digitale makelaar of een traditionele makelaar?
Dat is een vraag waar veel mensen mee zitten.
Bij een digitale makelaar moet je het verkoopproces zelf doen. Je kunt je afvragen of je  wel alle kennis die daarvoor nodig is hebt?
Een digitale makelaar zorgt hij dat je huis zichtbaar wordt op Funda. Wat mis je dan?
Ten eerste wordt de prijs door jouw bepaald. Soms bieden digitale makelaars aan om dit samen te doen.
Hoeveel tijd neemt een digitale makelaar om tot een prijs te komen?  Heel simpel, de digitale makelaar kijkt in een database en zoekt iets vergelijkbaars. Daar baseert hij de prijs op. Is dit altijd reeël? De vraag die onstaat:  “Hoe bepaald hij de staat van je huis als hij niet zelf komt kijken?”
Een traditionele makelaar neemt er meer de tijd voor en zal de prijs vaststellen en onderbouwen. De traditionele makelaar zal ook altijd bij je langskomen om zelf een inspectie te doen.  De prijsstelling maakt de makelaar op door gebruik te maken van de  “Woning index calculator”;  referentiepanden; prijs per m³ of prijs per m²; en de WOZ waarde, de ligging, de staat van onderhoud etc. Met al deze ingrediënten  kom je tot een prijs, een eerlijke prijs.
En wat is er op tegen om je woning zelf te verkopen? Niets, maar wat doe je als er problemen ontstaan nadat je het huis hebt opgeleverd. Je bent verplicht alle gebreken te melden, doe je dat niet dan kan de nieuwe eigenaar je aansprakelijk stellen. Een traditionele makelaar ondersteunt je in dit proces en helpt je er doorheen. Hij is hiervoor opgeleid.
Daarnaast moet je onderzoek doen in de allerlei verschillende registers. Heb je dat al eerder gedaan? Hoe doe je dat? Ken je alle registers?  Een traditionele makelaar voert al deze verplichte handelingen voor je uit.
Ook wil je weten of een bod wel vertrouwd is? Hoe kom ik erachter of iemand wel liquide is? Een  makelaar kan je daarbij helpen, zonder de privacy in gevaar te brengen.
Hoe ga ik om met de onderhandelingen? Kan ik dat of ben ik zo betrokken bij mijn woning dat ik hierdoor op een emotionele wijze de onderhandelingen voer. Voor heel veel mensen is dit het moeilijkste deel. Het gaat over jouw woning, jou eigendom. Ben je nu iemand die dit zakelijk benadert, je huis als een object ziet en die zich blanco kan opstellen? In dat geval kun je dat onderdeel zelf doen.
Van digitale makelaars weten we een ding zeker. Ze kunnen niet alle aandacht voor je hebben, gezien de prijs die zij berekenen. Er moeten onkosten van de prijs af zoals het plaatsen op Funda, het maken van de foto’s en het op een correcte wijze opmeten van de woning conform de NEN-standaard die hiervoor leidend en verplicht is, de kosten voor het beheren van de website etc. Deze onkosten bedragen al snel minimaal 700 euro.  Wat er na aftrek van de kosten  over blijft, is de tijd die ze aan de verkoop van je huis kunnen besteden. Een digitale makelaar moet, om te kunnen verdienen, volume maken.  Per definitie is er dan ook niet veel tijd over om aandacht te besteden aan de verkoop van jouw huis. Wat je je ook moet realiseren is dat alle risico’s volledig bij jou liggen en niet bij een professional die hiervoor is opleid en over de noodzakelijke vakkennis beschikt. Heb jij al deze kennis in huis? Weet je eigenlijk wel wat de risico’s zijn?
Heb je nu toch een online makelaar en kom je er niet uit, wat dan?? De meeste makelaars zijn niet happig om je alsnog te helpen. Ik sta daar heel anders in. Ik bied die diensten wel aan. Heb je hulp nodig, dan kun je tegen een fair bedrag dit aan mij uitbesteden.
Ik vind mijn vak leuk, maar bovenal vind ik fijn mijn klanten blij te maken.
De conclusie is dat je zelf  gerust je woning kan verkopen. Bedenk echter wel dat alle risico’s dan ook bij jou liggen! Vind je zelf dat je een bepaald onderdeel van het verkoopproces niet zelf doen wilt doen (bezichtiging, prijs vaststellen, onderhandelen, risico’s uitsluiten, etc.) schakel mij dan in om je op een professionele wijze te ondersteunen op de gebieden waarvan jij vindt dat jouw kennis niet voldoende is.
Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *